Współczesny szef „na medal” – jak w dzisiejszych czasach zadbać o swojego pracownika?

​Bycie dobrym przełożonym to obecnie ogromne wyzwanie. Dostęp do wiedzy, rosnąca świadomość pracowników w odniesieniu do swoich praw i obowiązków, stale zwiększające się oczekiwania i wymagania, a także spadek bezrobocia to czynniki, które jednoznacznie wskazują na to, że dziś bycie szefem to wcale nie takie łatwe zadanie. W szczególności jeśli zależy nam na dobrym kontakcie ze swoją załogą, na lojalnym, zaangażowanym w swoją pracę zespole i pracownikach, którzy wkładają serce w swoją pracę i nie szukają pierwszej lepszej okazji, by ją jak najszybciej zmienić. Tylko jak w praktyce się do tego zabrać?

Jakich pracodawców obecnie cenimy?

Gdyby randomowo zapytać pracowników mniejszych, bądź większych firm, z najróżniejszych branż i gałęzi gospodarczych, o to, jak widzieliby swojego idealnego i wymarzonego szefa, najczęściej zapewne padałyby odpowiedzi typu: elastyczny, wyrozumiały, sprawiedliwy, kompetentny, empatyczny. W dzisiejszym świecie coraz większą wagę przywiązujemy bowiem do budowania wzajemnych relacji, atmosfery w środowisku pracy, niż tylko i wyłącznie do comiesięcznych zarobków i wynagrodzenia. Dobry szef powinien cieszyć się szacunkiem, ale jednocześnie być otwarty i komunikatywny, przystępny i nie wzbudzający niepotrzebnego strachu czy wywołujący stresu. Czasy autorytarnego zarządzania ludźmi już dawno odeszły do lamusa! (i całe szczęście). Dziś cenimy sobie wzajemną współpracę i stawianie siebie na równi.

Co sprawia, że pracownik ma większą motywację do pracy?

Na pewno nie będzie to wywieranie niepotrzebnej presji, trudności z panowaniem na swoimi emocjami i nerwowość. Zdecydowanie lepiej sprawdza się pozytywne podejście do pracownika, zauważanie jego potrzeb i trudności, wspieranie i odpowiednie motywowanie do działania. Chwalenie i docenianie to najprostsza droga do zwiększenia efektywności i zbudowanie zespołu składającego się z osób, które wkładają w swoje obowiązki pasję oraz serce, starając się wypełniać je z pełnym zaangażowaniem, mając na uwagę sukces i dobro firmy, a nie tylko i wyłącznie własne interesy. Dobry szef liczy się ze zdaniem pracownika, respektuje także jego potrzebę odpoczynku, rozdzielenia czasu na życie zawodowe oraz na prywatne. W dzisiejszych czasach możliwość pracy z domu to często istny must have i ważny czynnik, który znacząco uatrakcyjnia przyjęcie danego stanowiska zwłaszcza dla osób mieszkających w sporej odległości od siedziby firmy, czy posiadających małe dzieci i inne zobowiązania.

Jak doceniać swoich pracowników?

Pozytywny feedback to jedno ze współczesnych narzędzi, które zdecydowanie świetnie działa na motywowanie, zachęcanie do rozwoju i budowanie relacji z pracownikiem. Ciekawym rozwiązaniem, który znacząco ułatwia najróżniejsze działania związane z docenianiem współpracowników są nowoczesne systemy kafeteryjne, takie jak Carrotspot. To system narzędzi, dzięki któremu można stworzyć platformę do wynagradzania pracowników za pomocą atrakcyjnych środków i świadczeń pozapłacowych – różnego rodzaju bonów do popularnych sklepów, voucherów, wejściówek do kina, albo restauracji, karnetów sportowych, kodów rabatowych.

Taki dodatkowy sposób uznania z całą pewnością spotka się z pozytywnym przyjęciem ze strony pracowników. Dodatkowo warto także organizować różnego rodzaju spotkania i wyjścia integracyjne, pamiętać o ważnych wydarzeniach typu urodziny, ślub, czy narodziny dziecka i celebrując je. Czasami wystarczy też zwykłe pytanie – „jak się czujesz?”, „co słychać?”, czy wszystko u ciebie w porządku?”, „co o tym sądzisz?” - aby pracownik poczuł się kimś ważnym i zauważonym, kogo zdanie się liczy i kto ma dla przełożonego oraz całej firmy duże znaczenie i wartość.

Artykuł partnera

Zobacz również
Komentarze (0)
Zostaw komentarz