Jak zmotywować pracownika do pracy?

Wypowiedź: Agnieszka Sabat, ekspert ds. motywacji, Sodexo Benefits and Rewards Services Polska

Według Raportu Bupa 2015, 85 procent pracowników uważa, że to szef jest odpowiedzialny za ich zdrowie. Co ważniejsze, aż co 3 ankietowany deklaruje, że odejdzie z firmy, jeżeli pracodawca nie zatroszczy się o jego dobre samopoczucie w miejscu pracy. Jak stworzyć firmę, która będzie przyjazna pracownikowi i będzie motywowała go do lepszego działania?

- Wielu pracodawców wprowadza do swojej oferty, które mają na celu w elastyczny sposób podejść do potrzeb pracowników. Wiemy, że pracownicy są różni, inaczej relaksują się ci, którzy aktywnie uprawiają sport, a inaczej ci, którzy nie przepadają za sportem, czyli wolą pójść do kina, albo do teatru. Dlatego też pracodawcy powinni zadbać o to, żeby rozwiązania były jak najbardziej elastyczne i żeby dawały możliwość wyboru pracownikowi – tłumaczy newsrm.tv Agnieszka Sabat, ekspert ds. motywacji, Sodexo Benefits and Rewards Services Polska.

Według badań Światowej Organizacji Zdrowia, właściwe i zdrowe odżywianie może zwiększyć wydajność pracowników aż o 20 procent. Dlatego firmy coraz częściej zapewniają pracownikom przekąski, takie jak np. orzechy czy rodzynki, a dodatkowo wręczają im kupony i karty żywieniowe, którymi mogą płacić w restauracjach, kawiarniach czy sklepach spożywczych. Jak mówi Agnieszka Sabat, najnowszym pomysłem pracodawców jest organizowanie programów motywacyjnych, których celem jest nagrodzenie za prozdrowotny efekt pracowników, którzy np. zdecydują się rzucić palenie. 

Źródło: newsrm.tv

 

Zobacz również
Komentarze (0)
Zostaw komentarz