- 6 listopada 2023
- 0
Dystrybutory wody do biura – wady i zalety
- 20 października 2023
- 0
Jak urządzić salon fryzjerski? Poradnik
- 10 października 2023
- 0
Akcesoria do telefonów: Przydatne gadżety dla...
Najzdrowsze przyprawy
Przyprawy służą nam głównie do nadawania smaku potrawom, urozmaicania ich i zmieniania. Warto jednak wiedzieć, że przyprawy mogą poprawić, a także wzmocnić zdrowie. Dlatego włączanie ich do diety jest samo polecane i wskazane, jak spożywanie dziennych pięciu porcji owoców i warzyw. Na jakie przyprawy powinniśmy zwrócić szczególnie baczną uwagę, by skorzystały na tym nie tylko kubki smakowe, ale i zdrowie?
Czosnek
Dlaczego czosnek jest jedną z roślin najczęściej polecanych na odporność i w czasie chorób? Przyczyną jego skuteczności jest zawartość naturalnego antybiotyku w sporym stężeniu. Czosnek najlepiej jest zgnieść około 10 minut przez zjedzeniem, by zawarte w nim substancje mogły się odpowiednio uaktywnić. Czosnek blokuje także działanie toksyn i substancji, które mogą mieć potencjalne działanie rakotwórcze. Warto uwzględnić choć jeden ząbek w codziennej diecie.
Pieprz Cayenne
To przyprawa niezbyt często używana w polskich kuchniach, stosunkowo mało popularna ze względu na swój ostry smak, kojarzony raczej z orientalnymi potrawami. Dlaczego warto zapoznać się z pieprzem Cayenne i wprowadzić go do swojej diety? Przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów, czyli substancji opóźniających utlenianie i starzenie się komórek. Ta przyprawa ma także działanie alkalizujące, inaczej zasadotwórcze. Dzięki niej można zneutralizować kwasy, które niekoniecznie przyczyniają się do naszego zdrowia.
Kurkuma
Piękna, ciepła barwa kurkumy nadaje podobny kolor wielu potrawom. Kurkuma często jest traktowana w kuchni jedynie jako barwnik, jednak warto wiedzieć, że ma też działanie zdrowotne. Przede wszystkim blokuje działanie substancji rakotwórczych, dzięki czemu zwiększa szanse na uniknięcie nowotworu.
Ostropest plamisty
To roślina, która niedawno zrobiła rewolucję w diecie osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem. Ostropest plamisty słynie przede wszystkim z działania antynowotworowego, ale też z chronienia wątroby i odtruwania jej. Dzięki działaniu zasadotwórczemu neutralizuje kwasy i rakotwórcze substancje, które deformują komórki i uszkadzają ich DNA. Dodatek ostropestu w posiłku znacząco podnosi jego walory zdrowotne.
Pszenica zielona
Wykonuje się z niej koktajl, dopóki jest jeszcze zielona. Zielone koktajle wspaniale działają na organizm, neutralizując zalegające w nim kwasy. Ponad to, młoda pszenica zawiera mnóstwo mikroelementów i innych substancji odżywczych, tak jak większość roślin, które niedawno wykiełkowały. Warto przez dłuższy czas pić choćby małą porcję koktajlu dziennie, by odtruć organizm, przywrócić mu równowagę i zregenerować komórki.
Traganek
To kolejna niezbyt popularna roślina o dużym potencjale – szczególnie w pomocniczym leczeniu nowotworów. Wspomaga głównie odporność.
Złocień maruna
Istnieją pewne przesłanki co do tego, że zawarte w złocieniu substancje wspaniale radzą sobie z unieszkodliwianiem komórek nowotworowych. Niektóre, ostrożne badania wykazały nawet, że działanie to jest silniejsze, niż działanie substancji używanych w procesie chemioterapii.
Ruszczyk kolczasty
Inna nazwa tej rośliny to myszopłoch. Jej głównym zastosowaniem jest wspomaganie pracy układu krwionośnego. Ruszczyk wzmacnia naczynia, poprawia ich wytrzymałość i elastyczność, przez co jest zbawienny dla osób zmagających się z problemem żylaków, hemoroidów, pękających naczynek.
Szczaw polny
Ta pospolita roślina, którą można zerwać nawet na łące (byle daleko od ulic) ma duży potencjał regeneracyjny. Świetnie sprawdzi się w diecie osób przechodzących leczenie onkologiczne, poprawi odporność i nieco naprawi powstałe z powodu choroby i leczenia uszkodzenia.
Zobacz więcej na: bolstawow.com.pl
Komentarze (0)