Blondie - kultowe amerykańskie ciasto, ale z białej czekolady

Brownie to amerykański klasyk – wypiek, który szturmem podbił podniebienia smakoszy na całym świecie. Nic więc dziwnego, że przepis na wilgotne ciasto czekoladowe zna każdy, kto lubi piec. Czy jednak wiesz, że deser ten ma swój odpowiednik z białej czekolady? Poznaj sprawdzony przepis na blondie.

Blondie to ciasto czekoladowe, które określane jest mianem młodszej i słodszej siostry amerykańskiego klasyka. Ta, wyjątkowa słodycz wynika z zastąpienia mieszanki czekolad gorzkiej i mlecznej tabliczkami czekolady białej.

Jak przygotować blondie krok po kroku?

Chcesz poznać, pozwalający przygotować ciasto czekoladowe przepis? Wilgotne, o ciężkiej konsystencji, z dodatkiem wyczuwalnych kawałków białej czekolady. Tak w skrócie można opisać wyjątkowość blondie.

Aby przygotować brownie w wersji blond, należy przygotować:

  • 1 kostkę prawdziwego masła,
  • 2 szklanki cukru do wypieków,
  • 2 jajka,
  • 1 tabliczkę czekolady białej E.Wedel,
  • cukier waniliowy,
  • szczyptę soli.

Jeżeli nie lubisz zbyt słodkich ciast, możesz zmniejszyć ilość cukru.

Przygotowanie – krok po kroku:

  • Jajka i masło wyjmij z lodówki odpowiednio wcześnie – tak, aby przyjęły temperaturę pokojową,
  • W rondelku umieść masło i cukier. Mieszaj do rozpuszczenia się składników. Zdejmij z palnika,
  • Wbij jajka i ponownie wymieszaj,
  • Dodaj mąkę, sól, cukier waniliowy. Wymieszaj krótko – tylko do połączenia składników,
  • Do ciasta dodaj posiekaną na mniejsze kawałki białą czekoladę,
  • Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia,
  • Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piecz przez ok. 25 minut,
  • Podawaj po ostudzeniu.

O czym pamiętać, przygotowując blondie?

Jeżeli chcesz mieć pewność, że blondie będzie miało identyczną konsystencję jak brownie, musisz pamiętać o kilku kwestiach.

  • Wybierz dobrej jakości białą czekoladę – nie może to być wyrób czekoladopodobny, możesz też użyć czekolady karmelowej od Wedla, dzięki niej smak blondie będzie jeszcze ciekawszy,
  • Przestrzegaj czasu pieczenia – jego wydłużenie spowoduje, że ciasto straci swoją wilgotną konsystencję. Będzie suche.

Powyższy przepis na ciasto czekoladowe wilgotne jest sprawdzony. Przygotuj wypiek tylko raz, a z pewnością będziesz do niego wracać tak często, jak do receptury na klasyczne brownie!

Artykuł partnera

Zobacz również
Komentarze (0)
Zostaw komentarz