Firmowe jajeczko? Sprawdź, jakie menu się sprawdzi

Większość z nas, zanim zasiądzie do wielkanocnego stołu, spotka się ze współpracownikami na firmowym jajeczku. Zasada jest prosta – każdy przynosi do pracy coś pysznego. Jakie potrawy przygotować w krótkim czasie, by smakowały znajomym z biura? Oto kilka propozycji. Skoro mowa o „jajeczku”, nie mogło zabraknąć w nich wielkanocnych jajek.

Wiosenna sałatka, która wprowadzi koloryt do biura

Ta kolorowa sałatka jest nie tylko pyszna, ale również piękna. Zanim zostanie skonsumowana, doskonale nada się na instagramowe zdjęcie z firmowego spotkania wielkanocnego. A jej przygotowanie trwa naprawdę krótko. Szynkę i paprykę należy pokroić w paski, podobnie jak jajka ugotowane na twardo. Skład uzupełnia mieszanka sałat. Z łyżeczki chrzanu, kilku łyżek jogurtu i Majonezu Dekoracyjnego WINIARY oraz soli i pieprzu przygotowujemy sos, którym polewamy pozostałe składniki. Gotowe!

Sałatka jarzynowa z grzybkami marynowanymi

W polskich domach od lat obowiązkowe są sałatki na święta. Wielkanoc nie jest pod tym względem wyjątkiem. Ta propozycja poza dość tradycyjnymi ziemniakami i marchwią uwzględnia jeszcze nadający wyrazistego smaku por oraz aromatyczne grzybki. Przygotowanie rozpoczynamy od pokrojenia boczku w kostkę i podsmażenia go. Również w kostkę kroimy ugotowane ziemniaki, marchewkę i seler. Por pokrojony w plastry nie powinien być gotowany. Do składników dodajemy odsączone grzybki – na przykład kurki – wraz z posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem i oczywiście majonezem. Po wymieszaniu i schłodzeniu sałatka jest gotowa!

Faszerowane jajka w kilku odsłonach

Jajka faszerowane na Wielkanoc to kolejna rodzima tradycja kulinarna. Nie powinno ich tym bardziej zabraknąć na firmowym jajeczku – nazwa zobowiązuje. Przepisów na faszerowane jajka jest setki. Oto kilka bardzo interesujących i niezbyt czasochłonnych. Jeśli chcesz zrobić wrażenie na współpracownikach, możesz przygotować je wszystkie jednocześnie.

Jajka faszerowane łososiem z pewnością należą do najsmaczniejszych wariantów. W tym przypadku farsz składa się z posiekanego żółtka, łososia, koperku i cebulki, które warto wymieszać z Sosem tatarskim WINIARY, by nabrały naprawdę intrygującego smaku. Całość można przyozdobić pokrojonymi w plastry oliwkami.

Jeśli wraz z rodziną tradycyjnie sadzisz rzeżuchę przed Wielkanocą, przed firmowym jajeczkiem czas zebrać plony. Jajka z rzeżuchą smakują naprawdę wspaniale. Oprócz posiekanej rzeżuchy farsz tworzą jeszcze drobno pokrojona szynka i żółtko jajka oraz kilka łyżeczek Majonezu Dekoracyjnego WINIARY. Na talerzyku możesz jako dekorację ułożyć pozostałą rzeżuchę i roszponkę.

Jajka faszerowane wiosenne to wariant, w którym farsz składa się z rzodkiewki, ogórka i szczypiorku, co stanowi naprawdę wyrazistą kombinację smaków. Doprawiamy je solą i pieprzem, a w farszu nie może oczywiście zabraknąć majonezu.

Nasza ostatnia propozycja jest najbardziej nietypowa. W tym przypadku farsz oparty na majonezie zawierać będzie rozdrobnionego tuńczyka, chrzan i posikaną natkę pietruszki. Smakuje naprawdę wspaniale, a jako dekoracja świetnie sprawdzą się pokrojone plasterki rzodkiewki.

 

Artykuł partnera

Zobacz również
Komentarze (0)
Zostaw komentarz